Врастнали и подкожни косми

лазерна-епилация1

Врастнали се наричат космите, които не могат да проникнат през кожната бариера и започват да растат интрадермално. В дерматологията и козметологията проблемът на подкожни косъмчета се означава с термина “псевдофоликулит.” Пред проблема на врастнали косми могат да се изправят и мъже, и жени, които редовно премахват нежеланото окосмяване по различни части на лицето и тялото. Повечето страдащи от псевдофоликулит са чернокожите и хората със стегната, къдрава коса. Появата на врастнали косми, на първо място ни посочва, че нашите опити за епилация вървят зле и е време да потърсим професионална помощ в козметичния салон или козметичен център.

Причини за поява на подкожни косъмчета

Обикновено, подкожни косъмчета се появяват след депилация у дома главно чрез самобръсначки, електроепилатори, лосиони или восъчни ленти. Тези методи унищожават само надкожната част на космите; докато космените фоликули остават непокътнати. С всяка следваща процедура на депилация космите стават по-слаби и по-тънки. Напуканите люспи на епидермиса не са експандирани, затварят порите на космените фоликули и правят кожата по-груба. При тези условия, слабият косъм не може да излезе, и следователно започва да расте интрадермално.

В допълнение, на честотата на подкожните косъмчета се отразява вида на кожата, правилността на обезкосмяването, коравината на косъма, дълбочината и ъгъла на космените фоликули на кожата и др. За нарушаване на нормалния растеж на косъмадопринасят липсата на предварителна подготовка на кожата за епилация и правилните грижи за нея след епилация. Отбелязва се също така, че с проблема на подкожни косъмчета се сблъскват хората със суха кожа, къдрава коса, малък ъгъл на наклона на космените фоликули към повърхността на кожата.

Симптоми на подкожни косъмчета

Подкожни косъмчета могат да се появят навсякъде по тялото, на места периодично подлагани на отстраняване на нежеланото окосмяване. Любимо място за подкожни косъмчета са краката, пубиса, подмишниците, врата и субменталната зона (при мъже), т. е. тези области, където косата е къдрава или имат твърда конструкция.

Радикално решение на проблема с врастналите косми е професионална епилация: кола маска, електролиза, лазерна или фото-епилация. Най-подходящият метод на обезкосмяване може да препоръча козметик, като се има предвид вида на кожата, особеностите на структурата на косата и областта на врастване. Най-добрият начин за предотвратяване на врастнали косми е лазерна епилация, ELOS-епилация и фотоепилация. Тези методи са безконтактни, неинвазивни и позволяват да се въздейства директно на космените фоликули. Този механизъм води до загуба на нежеланото окосмяване и сприра появата на нови косми. В допълнение, лазерната епилация изключва появата на подкожни косъмчета. Допълнителен бонус е приятното подмладяване и подобряване на общото състояние на кожата.