Митове за лазерна епилация пловдив

епилация-армада

Какво може и какво не може?

Сред всички козметични процедури, лазерна епилация Пловдив е особено забележителна и популярността и се разраства бързо от година на година. Това допринася за развитието на различни заблуди сред потенциалните пациенти.

Няма никакъв смисъл да се говори за митовете, които са неправдоподобни, дори в очите на неопитните. Тези, които твърдят, че след лазерна епилация, космите растат по-бързо или стават още по-твърди, безсрамно се опитват да заблудят потенциалните пациенти. Въпреки това, тези митове, които са здраво вкоренени в съзнанието на хората трябва да се разсеят.

Ключови митове за лазерна епилация

– Лазерната епилация премахва само тъмен косъм на светла кожа.

Разбира се, това беше по времето, когато лазерната епилация токущо се появи в козметиката и за тази процедура се прилагаше само рубинен лазер. Лазерната технология се разви значително, има различни видове лазери за епилация, което позволява ефективното извършване на процедурата без да се взема предвид човешкия цветотип .

– Лазерната епилация причинява изгаряния и провокира рак на кожата.

Лазерът, който се използва за обезкосмяване въздейтва само на два компонента на кожата: меланин и оксихемоглобин. Меланинът се съдържа в косата (основен пигмент), оксихемоглобинът е в кръвоносните съдове. Останалата част от кожата остава “невидима” за лазера, тъй като концентрацията на пигмент е незначителна. По този начин лазерът не влиза в контакт с кожата и не може да й навреди.

Рак на кожата се задейства само при хора, които вече страдат от рак (лазерната епилация е противопоказна при тези пациенти). За здрави пациенти лазерният лъч не е канцерогенен.

– Лазерната епилация премахва космите за постоянно.

Митът е изобретен от козметиците, за да повиши популярността на процедурата. Разбира се, няколко процедури може значително да намалят размера на космите по обработваната повърхност. Разрушава се структурата на косъма, значително се забавя растежа и по-нататъшното развитие, но не спира растежа и не би могъл. Това е същността на човешкото тяло – непрекъснато обновяване на клетъчния състав.

– Лазерната епилация предизвиква появата на врастнали косми.

По време на процедурата, космите се отстраняват напълно, до луковицата на косъма. По този начин, формирането на новкосъм (макар и много отслабен) се среща естествено, като естествено продължение на неговия растеж . Врастналите косми се появяват при бръснене или кола маска.

– Лазерната епилация провокира увреждане на вътрешни органи.

Лазерната епилация работи на принципа на селективната фототермолиза. Лазерният лъч е с ограничен обхват и дължина, което го прави ефективен само към голяма концентрация на пигмент на кожата и косата. По този начин проникването на лазерно излъчване за селективна фототермолиза в телесната кухина напълно се изключва.

– Лазерната епилация не се извършва на загоряла кожа.

Митът започва още от първия лазер, работещ на принципа на селективната фототермолиза. Преди няколко десетилетия тъмната кожа наистина бе противопоказна за процедуратата. Днес, обаче, има различни видове лазери, които позволяват да премахнете космите, дори и с много дълбок тен.

– Лазерната епилация е безболезнена.

Чувствителността към болка е на индивидуална характеристика на всеки отделен организъм. Нечий праг е толкова нисък, че пациентът дори не чувства въздействието на лазера върху косата, на други процедурата причинява лека болка, но за някои болката е много по-осезаема.

– Лазерната епилация действа от първия път.

Да се говори за забавяне растежа на косъма още след първата процедура по принцип е рано. Лазерната епилация е курс на лечение и пациентът не трябва да очаква незабавни резултати. Въпреки това, има няколко случая в съвременната практика, когато един курс на лечение е достатъчен за постигане на максимални резултати.